kessel-lo - voltooid



eigentijdse volume bovenop art-decowoning uit 1936

type woning: rijwoning 
locatie: kessel-lo (vlaams-brabant) 
bouwjaar: 1936 
renovatiejaar: 2011  
Woonoppervlakte: 185m² 
opvallende materialen: zwarte sierpleister (crepi)

voor na
voor na

wensen van de bouwheer

de beschikbare ruimte van de bestaande woning was te beperkt. we wilden immers enerzijds een woongelegenheid voor ons gezin en anderzijds een architectenbureau.enbureau. de bestaande woning moest dus worden uitgebreid.
driehoekig grondplan

om de woning uit te breiden moesten we rekening houden met de niet-alledaagse vorm van het grondplan: een driehoek. het grondplan is breed aan de voorkant/straatkant en smal aan de achterkant. om de vorm optimaal te benutten besloten we om de restruimtes (vides, traphal…) te verwerken in de schuine hoeken. de belangrijke kamers (de slaapkamers, de keuken en de eetkamer) gaven we een plaatsje aan de schaarse rechte hoeken.

de woning bestaat uit een kelder en drie verdiepingen. we toverden de kelderruimte om tot een archief voor ons architectenkantoor en een opslagplaats.

op de gelijkvloerse verdieping integreerde we ons kantoor, een tweede opslagplaats en een patio.

drie slaapkamers, een badkamer en een opslagplaats liggen op de eerste verdieping. deze opslagplaats kan ooit nog getransformeerd worden tot een douchekamer.

op de tweede verdieping bevinden zich de leefruimte, de keuken en het terras.
bijzondere voorgevel

ook de voorgevel is bijzonder. deze is trapsgewijs opgebouwd. doordat het bovenop geplaatste volume vier meter achteruit ligt, ontstond er aan de voorkant een terras. de voorgevel is op het westen gericht. daarom kozen we voor screens, die het licht van een laagstaande zon filteren. andere manieren van zonnewering hadden in dit geval minder efficiënt gewerkt. de screens maken ook deel uit van de architectuur. wanneer deze gesloten zijn, vormt de glazen gevel op de tweede verdieping een gesloten, zwarte doos.




krachtlijnen van het ontwerp

- de mooie, oude gevel van de woning bleef behouden, maar is versterkt en de 21ste eeuw binnengeloodst
- de driehoekige vorm van het perceel is optimaal benut
- de scheiding tussen wonen en werken
- compact wonen
- een energiezuinig gebouw